Romantisk spontan eller planlagt sex?
Hva tenker du om å sette av tid til sex i kalenderen?
Er det forferdelig uromantisk, eller kan det være smart?
Mange snakker om sex som ”limet” i forholdet og hvor viktig det er for par å ha et godt sexliv sammen. Skal vi bedømme tilstanden i kongeriket etter antall henvendelser vi får om dette temaet er det grunn til å iverksette tiltak for at ikke halve kongeriket skal gå opp i liminga!
Det er selvfølgelig mange grunner til at par ikke har (nok) sex. Den hyppigste begrunnelsen er at den ene ikke har lyst – gjerne med tillegget: har ikke ork, finner ikke tid eller vet ikke hvorfor.
Et konkret tiltak kan da være å sette av tid i kalenderen. Nei!!! Tenker du kanskje nå, men vent litt – la oss se litt nærmere på det.
Det er fordeler og ulemper med alt, også planlagt sex.
Er du romantikeren eller er du en litt mer pragmatisk type? Hvilke argumenter har du for og imot å planlegge tid til sex?
Hvordan definerer du sex?
La oss se på denne definisjonen av sex innenfor parforholdet:
Sex er alt det intime du gjør sammen med partneren din
– som du ikke gjør sammen med andre.
Altså, etter denne definisjonen kan alt fra å ligge i skje eller såpe hverandre inn i dusjen til fingring og samleie havne i kategorien sex! -og det er hele poenget, sex er jo så mye mye mer enn samleie!
Det er faktisk sånn for de fleste par at de ikke alltid er synkrone i lyst på sex – når vi definerer sex som ”å ligge med hverandre” vel og merke. Når romantikeren venter på at lysten skal komme dalende til dem begge samtidig kan det hende det blir lenge å vente..
Lyst påvirkes av mange faktorer som det kan være greit å snakke med partneren om. Når den ene mangler lyst fører det ofte til frykt for å gi kjæresten falske forhåpninger om sex. Vil kjæresten min bli kåt hvis jeg setter meg inntil eller tilbyr nakkemassasje? Frykten for å vekke kåthet hos den andre kan være så stor at man har sluttet å ta på partneren sin, sluttet å sitte nær i sofakroken eller sluttet å legge seg samtidig i frykt for at det skaper forventninger om å gjøre noe man ikke har lyst til eller ikke orker.
Frykt for å avvise eller bli avvist oppgis som hovedgrunn for å unngå fysisk kontakt.
Det er veldig dumt, fordi man da går glipp av alle fordelene med fysisk kontakt; god fysisk berøring som bekreftelse på at partneren liker meg, bekreftelse på at jeg er attraktiv, hormoner som styrker relasjonen mellom de som berører hverandre, fysisk berøring som reduserer stress osv. osv. Har en av dere i tillegg fysisk berøring som kjærlighetsspråk kan det å ikke få kroppskontakt med partneren sin være skikkelig krise.
Når vi hører ”vi har så ulik lyst” er det nærliggende å spørre – ulik lyst til hva? Lyst på samleie er ofte ulik – uavhengig av kjønn, men når vi snakker litt mer om hva de først og fremst savner er det behov for fysisk nærhet som nevnes, og det behovet har som regel begge to. Det er greit å få avklart, og da har de et godt utgangspunkt for å jobbe med sexlivet i forholdet sitt.
Fordelen med å definere sex så vidt som vi gjør,
er at det vil være mye begge har lyst til!
Derfor ber vi par om å sette opp sin egen ”sexmeny” – kall den gjerne ”kjærestemeny” eller noe annet – full av intime saker og ting dere begge kan like.
Når menyen er klar vil det alltid være noe der dere kan ha lyst og anledning til å dele.
Noe passer når barna er på fotballtrening, noe passer når svigermor ligger på den andre siden av veggen på hytta, noe passer når dere har en hel frikveld til disposisjon.
Våg å sette opp noe dere har lyst til å prøve ut også. Hvis det ikke faller i smak kan den enkelt strykes fra menyen.
Hvis dere har lyst på litt mer spenning kan dere bytte på å velge en ”rett” som dere inviterer den andre til. NB! Det er alltid lov å takke nei, men det vil være hyggelig å invitere til et alternativ.
Når dere er enige om reglene og de overholdes,
vil problemet med avvisning ikke oppstå.
Høres ikke det deilig ut?
NB! En forutsetning for at menyen skal ha sin funksjon er at dere blir enige om det dere skal nyte i dag – og holder dere til det! Dersom den ene har lyst på ”dessert” må det avklares med partneren om den også har lyst. Har begge lyst er det bare å nyte, men et nei takk må respekteres! Dessuten kan dere avtale at en dessert (les: eks. orgasme hvis det ikke inngår i retten) gjerne kan nytes på egenhånd!
Synes du det er litt kleint å snakke om slikt med kjæresten? Husk at øving gjør mester!
Hvis vi ser på listen over fordeler og ulemper med planlagt sex igjen, i lys av den vide definisjonen av sex og den velfylte menyen deres;
– kanskje det ikke er så dumt å sette av tid i kalenderen til å være intime likevel?
Vel bekomme!
Fordeler med å sette av tid til å ha sex:
Sjansen øker for at det skal skje – fordi vi faktisk har satt av tid til det.
Ved å forberede seg mentalt forbereder kroppen seg også: tanken på sex setter igang utskillelse av hormoner som igjen starter en seksuell respons – som kåthet, lubrikasjon i skjeden og ereksjon.
Hjernen er kroppens lystsenter – så ikke glem å koble på hodet!
Forberede/legge til rette praktisk:
eks. barnevakt, gjøre det hyggelig på rommet, finne frem ”rekvisitter” osv.
Ulemper med å sette av tid til å ha sex:
Blir ikke spontant = ikke romantisk?
Kan føles som et press – ikke sikkert lysten er der selv om det står i kalenderen.
Det skapes forventninger om noe man kanskje ikke har lyst til å være med på.
Sex kan bli kjedelig når vi gjør det regelmessig.